Diferențierea între răceală și alergie: semne și simptome

Răceala și alergiile sunt două afecțiuni comune care pot provoca simptome similare, cum ar fi strănutul, congestia nazală și secreția nazală. Cu toate acestea, există diferențe importante între aceste două condiții, iar recunoașterea acestor diferențe este crucială pentru un diagnostic și tratament corect. În acest articol, vom explora semnele și simptomele caracteristice ale răcelii și ale alergiilor și vom discuta modalitățile de a le distinge unul de celălalt.

Semne și simptome ale răcelii

Răceala este o infecție virală care afectează căile respiratorii superioare și este cauzată de diferiți virusuri, cum ar fi rinovirusurile. Semnele și simptomele comune ale răcelii includ:

 1. Congestia nazală: Nasul înfundat este unul dintre cele mai frecvente simptome ale răcelii. Pacienții pot simți o senzație de presiune în sinusuri și dificultate în respirație prin nas.
 2. Secreția nazală: Un nas care curge este un alt simptom comun al răcelii. Secretiile nazale pot fi apoase la început și apoi pot deveni mai dense și mai verzui în timpul evoluției bolii.
 3. Strănutul: Strănutul repetat este un alt simptom tipic al răcelii și poate fi declanșat de iritații ale mucoasei nazale.
 4. Durere în gât: Mulți pacienți cu răceală experimentează durere în gât, care poate fi însoțită de o senzație de arsură sau iritație.
 5. Tuse: Tusea este un simptom obișnuit al răcelii și poate fi secă sau productivă.

Semne și simptome ale alergiilor

Alergiile sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar la substanțe străine, cunoscute sub numele de alergeni. Semnele și simptomele comune ale alergiilor includ:

 1. Strănut repetat: Strănutul frecvent este un simptom caracteristic al alergiilor și poate fi declanșat de expunerea la alergeni precum polenul, acarienii sau părul de animale.
 2. Congestie nazală și secreție nazală apoasă: Asemenea răcelii, alergiile pot provoca congestie nazală și secreție nazală, dar secrețiile pot fi mai apoase și mai limpezi în cazul alergiilor.
 3. Mâncărime la nivelul ochilor, nasului sau gâtului: Acest simptom este mai specific alergiilor și poate fi intensificat de expunerea la alergeni.
 4. Roșeață și mâncărime a ochilor: Alergiile pot provoca roșeață și mâncărime a ochilor, cunoscută sub numele de conjunctivită alergică.
 5. Urticarie sau erupții cutanate: În unele cazuri, alergiile pot provoca urticarie sau erupții cutanate pe piele.

Cum să faci diferența între răceală și alergii

Deși simptomele răcelii și ale alergiilor pot fi similare, există câteva aspecte care pot ajuta la diferențierea între cele două condiții:

 1. Durata simptomelor: Răceala tinde să dureze între 7 și 10 zile, în timp ce simptomele alergiilor pot persista pe parcursul întregului sezon alergenic sau în cazul expunerii continue la alergeni.
 2. Expunerea la alergeni: Simptomele alergiilor sunt de obicei declanșate de expunerea la anumite alergeni, cum ar fi polenul sau acarienii, în timp ce răceala este cauzată de o infecție virală.
 3. Simptome asociate: Răceala poate fi însoțită de febră, dureri musculare și oboseală, în timp ce aceste simptome sunt rare în cazul alergiilor.
 4. Istoricul medical: Persoanele cu un istoric de reacții alergice sau cu antecedente familiale de alergii sunt mai susceptibile să sufere de alergii decât de răceli.

Concluzie

Diferențierea între răceală și alergii poate fi uneori dificilă, având în vedere similitudinea simptomelor. Cu toate acestea, evaluarea atentă a semnelor și simptomelor specifice, durata evoluției bolii, expunerea la alergeni și istoricul medical pot ajuta la diagnosticarea corectă și la stabilirea unui plan de tratament adecvat. Este întotdeauna recomandabil să consulți un medic pentru un diagnostic precis și pentru a primi recomandări de tratament în funcție de cazul tău particular.

About the author: Admin

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *