11 boli prevenibile prin vaccinare: infografic explicativ

Vaccinurile sunt un instrument esențial în lupta împotriva bolilor infecțioase și au jucat un rol crucial în eradicarea sau reducerea semnificativă a unor boli periculoase din întreaga lume. În acest infografic explicativ, vom explora 11 boli prevenibile prin vaccinare și impactul pe care îl au vaccinurile în combaterea acestora.

1. Poliomielita

Poliomielita este o boală virală care poate duce la paralizie și chiar deces. Vaccinul antipolio a contribuit la reducerea dramatică a cazurilor de poliomielită în întreaga lume și la apropierea de eradicarea totală a bolii.

2. Rujeola

Rujeola este o boală foarte contagioasă care poate duce la complicații grave, inclusiv pneumonie și encefalită. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient în prevenirea acestei boli și a complicațiilor asociate.

3. Rubeola (Pojarul German)

Rubeola, cunoscută și sub numele de pojar german, poate provoca complicații serioase, în special la femeile gravide. Vaccinul împotriva rubeolei este o parte importantă a programului de imunizare și ajută la protejarea împotriva bolii și a consecințelor sale.

4. Tusea Convulsivă (Pertussis)

Tusea convulsivă poate fi fatală, în special pentru sugarii și copiii mici. Vaccinarea împotriva tusei convulsive este esențială pentru protejarea copiilor împotriva acestei boli grave și pentru prevenirea răspândirii sale în comunitate.

5. Hepatita B

Hepatita B este o boală hepatică gravă cauzată de virusul hepatitic B. Vaccinul împotriva hepatitei B este sigur și eficient în prevenirea infecției și a complicațiilor sale pe termen lung.

6. Varicela

Varicela este o boală infecțioasă care provoacă erupții cutanate și mâncărime intensă. Vaccinul împotriva varicelei este disponibil și este recomandat copiilor și adulților care nu au fost deja expuși virusului.

7. Haemophilus influenzae de tip B (Hib)

Hib este o bacterie care poate provoca infecții severe, inclusiv meningită și pneumonie. Vaccinul Hib este inclus în programul de imunizare a copiilor și este esențial pentru protejarea împotriva acestor infecții periculoase.

8. Rotavirus

Rotavirusul este o cauză comună a diareei severe la copii mici. Vaccinul împotriva rotavirusului este eficient în prevenirea infecției și a complicațiilor asociate, cum ar fi deshidratarea severă.

9. Papilomavirusul Uman (HPV)

HPV este asociat cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul cervical, vulvar, vaginal, anal și orofaringian. Vaccinul împotriva HPV este recomandat atât pentru fete, cât și pentru băieți pentru a reduce riscul de cancer asociat cu acest virus.

10. Gripa (Influenza)

Gripa poate cauza complicații grave, în special la persoanele în vârstă sau cu sistem imunitar slăbit. Vaccinul antigripal este recomandat în fiecare an pentru a proteja împotriva gripei și a reducerii riscului de complicații grave.

11. Pneumococul

Pneumococul poate cauza infecții grave, inclusiv pneumonie, meningită și septicemie. Vaccinul pneumococic este disponibil și este recomandat pentru protecția împotriva acestor infecții bacteriene periculoase.

About the author: Admin

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *